Recepty pro hladné a žíznivé

Lokše, Patenty -- hladká mouka, vejce, špetka cukru a soli, nastrouhané brambory - den staré, málo mléka. Udělá se těsto, vyválí se placky, které se na sucho pečou na plotně z obou stran. Po upečení se potřou sádlem nebo olejem.

Pěry - Polohrubá mouka, vejce, sůl, kvásek- mléko, cukr, kvasnice, trochu mouky, 5 brambor nastrouháme, zaděláme kynuté bramborové těsto, necháme vykynout, kousky vyhazujeme na pomočený vál a plníme švestkami, vaříme ve vodě nebo páře, po uvaření pěry vyjmeme a vložíme do mísy promícháme s oslazeným mákem a omastíme máslem nebo sádlem.

Hodové koláčky máslové - 2kg polohrubé mouky, kvásek, z 1litru mléka a cukru,8 žloutků, přimícháme 1,5 másla, vanilkový cukr, trochu soli, těsto necháme vykynout, nachystáme náplň 2kg tvarohu, cukr, vanilkový pudink a 1 vejce. Náplň přiměřeně sladkou, ne vlhká- mleté oslazené ořechy, spařené horkým mlékem, dochucené trochou rumu. Na stírku – posyp, měkké máslo, cukr mouku, stírku nadrobíte na koláček před pečením. Těsto vykrajujeme malou lžičkou na pomočený vál, plníme rozinkami, tvarohem, mákem a mletými ořechy. Koláčky zavineme, jednu stranu namočíme v rozšlehaném vajíčku, koláčky dáme na plech - 30 kusů, necháme nakynout, pečeme v troubě do zlatohněda,1 dávka 14 plechů